Naše sójová svíčka až v Austrálii

Tak si představte, že naše sójová svíčka s vůní Kokos a limetka se vezla v batohu až na druhý konec zeměkoule. 

 
Byl letní den a v jeden moment mi zapípal telefon. Přišla mi sms a v ní stálo něco takového:
 
„Máte moc voňavé svíčky, ta kombinace kokosu a limetky se mi moc líbí, ale bohužel ji musím reklamovat. Roztekla se mi v batohu. Dostala jsem ji jako dárek, ale musela jsem odletět do Austrálie, a tak jsem ji vzala s sebou.“
 
V jednu chvíli mi bylo líto, že se svíčka roztekla, ale zároveň jsem měla hroznou radost, že ta naše sójovka podnikla snad nevzdálenější cestu dosud. 
 
Svíčka byla v takové kondici, že se roztekly okraje a předpokládám, že to vypadalo jako kus bílého válce s olejnatým povrchem. 
 
S paní jsme si v přátelském duchu vyměnily pár zpráv a domluvily jsme se na vrácení nebo výrobě kompletně nového kusu. Pak už se ale neozvala. Možná svíčka ve stínu zatuhla a ničemu to zase úplně nevadilo. Anebo paní možná jen zůstala v Austrálii a pokračovala dál ve svém dobrodružství. 
 
sojove vonne svicky ve skle kimmy candles
 
TEST: Nechala jsem svíčku na sluníčku.
Bylo poledne a venku hlásili kolem 30 °C.
 

Jaké poučení si z toho můžeme odnést? 

  • Nízká teplota tání

Sójové svíčky, které jsou vyrobené z čistě sójového vosku (bez dalších přidaných směsí a aditiv), mají oproti parafínovému vosku velmi nízkou teplotu tání
 
A proto svíčka položená na slunci při 30 °C a více má tendenci kapalnět. Na povrchu vosku se začnou tvořit malé kapky (při větších extrémech i jezírko roztátého vosku), aniž byste ji zapálili. 
 
Podobnou vlastnost mají i jiné přírodní vosky jako je kokosový, meruňkový nebo řepkový vosk. 
 
rozteklý roztátý sójový vosk
 
TEST: Mezitím uběhlo odpoledne a teplota vyšplhala až na 34 °C.
 
Na fotce můžete vidět, jak vosk po 5 hodinách roztál v hliníkové vs. skleněné nádobě.
Sójovka v plechovce to nedala, ale obsah ve skle vypadá celkem dobře. Na povrchu se objevily pouze kapky oleje.
 
 
  • Voní i bez zapálení

 
Někdo tuto vlastnost sójových svíček bere jako obří výhodu. A to takovou, že svíčka může krásně zavonět v celém prostoru i bez zapálení.
 
Nejednou jsem dostala doporučení od svých zákazníků, že v teplejším počasí stačí svíčku položit třeba na parapet, na který svítí sluníčko a vůně svíčky se začne teplem uvolňovat do prostoru i bez zapálení knotu. 
 
Na podobném principu fungují bezknotové svíčky. Jedná se o nádobu, ve které je vosk, ale bez knotu. Tuto svíčku pak stačí položit na speciální elektrický ohřívač, který je určený pro tyto bezknotové svíčky.
 
 
  • Rozteklý vosk neovlivňuje kvalitu

Dejme tomu, že jste zapomněli svíčku na verandě, kam praží opravdu hodně sluníčka. Ta se začala "potit", nebo se z ní dokonce stala nádoba s kompletně roztátým voskem (stává se většinou jen u svíček v hliníkových plechovkách).

Svíčku dáte do stínu a k večeru se počasí ochladí. Vosk nabyde původního - tedy pevného stavu a svíčka vypadá opět jako normální svíčka.

Má to vliv na pálení nebo vůni?

  1. Pokud se knot neutopil nebo není nakřivo, tak svíčka bude hořet jako za standardních okolností.
  2. A co ta vůně? Pokud je vosk roztátý, tak se vonný olej vypařuje rychleji než u vosku, který je v pevném stavu. Po zatuhnutí může být vrchní část vosku s vonnou esencí již vypařená, a proto může být v prvních minutách vůně slabší než standardně.

 

  • Při extrémních vedrech balíky se svíčkami neposíláme

A když si spojíme všechny tyto body dohromady, tak z toho vyplývá, že při opravdu velkých teplotách 30 °C a více raději svíčky neposíláme

Pan řidič by si balík naložil do svého rozpáleného auta (které může dosahovat až 70°C), pak by se balík cestou skutálel a dál už víte jak...

Při těchto teplotních podmínkách dáváme zákazníkům vědět a doporučujeme počkat s odesláním, než se zase ochladí. 

O to víc je pak na co se těšit. :) 

 

sojove svicky kimmy candles roztaty vosk

Dnes při psaní článku venku praží a počasí nám hlásí 33 °C. :)

 

 

 
 
 
 

 

Zpět do obchodu