Jak nás vůně ovlivňují?

Využití vůně ke zlepšení zdraví a pohody existuje již tisíce let. Na Dálném východě, ve starém Řecku a Egyptě, byly vonné oleje hojně používány při rituálech a obřadech. Esenciální oleje byly pečlivě extrahovány z květin a bylin, ze kterých tvořily parfémy, léky, vůně pro obydlí a také sloužily k poslednímu pomazání nemocných.

 

historie aromaterapie kimmy candles

 

 

Náš smysl čichu může být pro nás největší záhadou ze všech našich základních smyslů. Ačkoliv některé věci chápeme velice dobře a jednou z těchto věcí je schopnost vyvolat silné vzpomínky a emoce. I ten nejmenší náznak vůně nás může přenést na místo, čas nebo nám připomene osobu či událost, která nám chybí, například na dovolenou, vztah, výlet nebo zvláštní zážitek. 

Už jste někdy cítili určitý parfém nebo prací prášek a okamžitě jste přemýšleli o bývalém partnerovi nebo členovi rodiny? Možná jste prošli kolem pekárny a vmžiku jste byli přeneseni do jednoho dne z vašeho dětství, když maminka vašeho kamaráda pekla ve své kuchyni to samé, když jste se vrátili ze sněhového hraní.

Vůně nemusí být ani příjemná, aby připomínala drahocenné vzpomínky. Možná vůně starého zatuchlého domu připomíná lesní kabiny, kde jste během dětského letního tábora zůstávali. 

 

Dnešní doba a vonná terapie

Terapie vůní zahrnuje použití éterických a aromatických olejů pro zlepšení vašeho emočního a fyzického zdraví. Aromaterapie může stále ležet mimo hlavní svět psychoterapie a dalších lékařsky akceptovaných terapií, ale zájem o její přínosy v posledních letech výrazně roste. 

Mnoho lidí, kteří věří v sílu vůně pro uzdravení, ji používá jako součást přístupu celé osoby, mysli a těla jako náhradu za jiné léčby. Často lidé dosahují vynikajících výsledků s aromaterapií, když ji aplikují v kombinaci spolu s běžnými zdravotními postupy.

 

Co všechno víme o vůni a stresu?

Pokud jste se zajímali o aromaterapii, pravděpodobně jste slyšeli, že jsou různá aromata popsaná jako „uklidňující“ nebo „snižující stres“. Mnoho studií v průběhu let odhalilo, že určité pachy mají skutečně tyto účinky.

Například je známo, že levandule uklidňuje, zatímco rozmarýn může tělo oživit. Peprmint povzbuzuje a pomáhá lidem dokončit úkoly. Je dokázáno, že po vdechnutí určitých esenciálních a aromatických olejů se zvyšují výkony a zlepšuje nálada. 

Je důležité si uvědomit, že aromaterapie není jen o použití éterických olejů. Vůně sama o sobě může mít často stejné účinky. Například vůně kokosu může zklidnit a snížit stres, a to i při provádění stresujícího úkolu. Tato zjištění jistě znamenají, že máme ještě co objevovat, abychom získali lepší porozumění ve světě vůní. Aromaterapie se stále vyvíjí a stále více lidí objevuje lákavou sílu vůně.

 

Vůně, které vám zvednou náladu

Ať už se cítíte smutní, unavení nebo demotivovaní, tak existují vůně, které vám mohou pomoci. Vonná terapie je jak umění, tak věda. Jemně vytváří specifické vůně, které přenesou signály do části mozku, které ovlivňují pocity, paměť a kreativitu

Čich je jeden z našich prvních vyvinutých smyslů, který nás provází celý život. Má překvapivý dopad na naše tělo a mysl. Vnímáním určité vůně si můžeme všimnout fyzických a emocionálních změn, zejména pokud jde o náladu. Přirozeně vyhledáváme vůně, které zlepšují náš zážitek, že se cítíme uvolněnější, optimističtější, soustředěnější nebo energičtější. Zajímavostí je, že každý z nás vnímá vůni jinak a je pro každého individuální.

Pro začátečníky s aromaterapií to může znít komplikovaně, když se dozvídají o všech různých vůních a jejich účincích. Nejjednodušším krokem pro začátečníka v aromaterapii je hledat vůně, které podporují konkrétní změnu nálady - například pozvedne duševní pohodu. Následující vůně jsou známé tím, že zlepšují náladu, díky nimž se budete cítit svěží a odpočatí.

  • Citrusy: Téměř každý citrus může oživit vaši náladu svou osvěžující a svěží vůní, včetně pomeranče, citronu, limetky, grapefruitu a bergamotu.
  • Citron: Citron si zaslouží zvláštní zmínku, protože mezi vůní citrusů je zvláště účinný při vyvolávání klidných, čistých, veselých pocitů a snižování úzkosti.
  • Rozmarýn a skořice: Obě vůně jsou nejen příjemné na vůni, ale mohou také zvýšit energii a zlepšit duševní soustředění.
  • Máta peprná a eukalyptus: Máta peprná je jedním z nejpopulárnějších éterických olejů a je známo, že povzbuzuje mysl a zvyšuje hladinu energie. Podporuje také lepší koncentraci a jasnější myšlení.
  • Jasmín: Tato květinová vůně může vyvolat pocity optimismu, důvěry a obnovené energie.
  • Levandule: Levandule je jedna z neoblíbenějších vůní na světě, která uklidňuje, zmírňuje stres a pomáhá ke klidnému spánku.

svicky esencialni olej

 

Velká část našeho vnímání pachu nepochází z vůně nebo oleje samotného, ale z emocí a zkušeností, které si spojujeme s vůní.

Vůně může u člověka vyvolat silné emocionální reakce jednoduše kvůli mentálnímu spojení, které si vytvořily se specifickou zkušeností v určitém okamžiku svého života. Ať už je to sentiment nebo věda nebo kombinace obojího, aromaterapie funguje, mění naše myšlenky, pocity a prostředí. Můžete využít sílu vůně k vytvoření denních změn ve vaší perspektivě.

V KimmyCandles tvoříme produkty, které obsahují širokou škálu kvalitních vonných a esenciálních olejů. Je to zábavná a vzrušující cesta sledovat, jak si každý z nás nalezne svou vůni.

Zpět do obchodu