Je důležité starat se o svíčku?

Pokud chcete, aby vám dobře hořela a vydržela co nejdéle, tak ANO.

 

Spousta lidí netuší, že svíčku je potřeba trochu hýčkat, aby vydržela co nejdéle a nedělala "šlehající plameny" nebo kouř. Děláme si srandu, ale v podstatě to tak nějak je.

Pokud si nevíte rady, pak není třeba žádné paniky. Níže vám přinášíme užitečné rady pro dlouhou a intenzivní životnost vonné svíčky od Kimmy Candles.


 

  • Pravidlo číslo 1: Zastřihávání knotů

Je velice důležité udržet délku knotu na 3 - 5 mm, a to už při prvním použití.

Proč? Upravené knoty poskytnou čistší a jasnější hoření svíčkyU nezastřižených knotů hrozí, že svíčka získá houbovitý tvar, který plamen zakryje a utlumí. Na zastřihnutí knotu můžete využít buď speciální nůžky, které jsou určené přímo k tomuto účelu a nebo můžete použít obyčejné nůžky nebo nůžtičky na nehty.

 

jak se starat o svicku

knot můžete zastřihávat speciálními nůžkami na knot nebo i obyčejnými nůžkami

 

 

  • Pravidlo číslo 2: Jezírko aneb správné tání vosku

Jakmile svíčku zapálíte, je důležité nechat vosk roztavit až do úplných okrajů sklenice. Může to trvat 2-4 hodiny, ale doporučujeme svíčku nenechávat hořet déle. Důvodem je to, že sklenička nebo plechovka se moc rozpálí, a to už přináší různé dramatické scénáře jako popálení se, rozlití vosku při popálení apod.

Naše skleničky jsou ze silného skla, které jsou přizpůsobené na dlouhé hoření svíček, a proto jsou odolnější (testovali jsme i pálení svíčky 8 hodin v kuse a sklenička nebyla horká). Plechovky už jsou jen plechové a ty se zahřejí mnohem rychleji.

Po zhasnutí nechte svíčku odpočinout na 1-2 hodinky a pak ji můžete opět zapálit.

Pokud svíčku sfouknete dříve než po 2 hodinách, vosk se vám nemusí roztavit až do krajů a může vzniknout tunel. To znamená, že knot začne klesat do středu svíčky a tím zkrátíte životnost svíčky. 

 

jezírko sojova svíčka kimmy candles

na fotce je vidět jezírko (roztátý vosk až do okrajů sklenice) a houbička, která se dělá na knotu

 

TIP: Pokud se vám tunel přece jen udělal, tak není vše ztraceno!

Může vám pomoci kuchyňský alobal - přehněte ho na polovinu, aby vytvořil dvě vrstvy, obalte jím celou svíčku a složte ji přes plamen jako stan či teepee - ponechte nad plamenem místo pro kyslík. Udržujte alobal na svíčce cca 30 minut. Veškerý vosk by měl být následně rozpuštěn hezky od stran.

 

  • Pravidlo číslo 3: Nepalte svíčku v průvanu

Snažte se, aby vaše hořící svíčka byla daleko od klimatizací, otevřených oken nebo hodně frekventovaných míst, kde se pohybuje hodně lidí. Proudící vzduch může plamen rušit, což vede k nevzhledným černým skvrnám na skle a plamínek je nestabilní. Zároveň jde i o vaši bezpečnost.

 

 


 

Pokud dodržíte tyto základní kroky, tak vám bude odměnou dlouhotrvající svíčka, která dohoří až do konce. A pokud tomu tak není, tak pak máte špatně vyrobenou svíčku. Každý vosk, vůně a knot reaguje společně jinak - má jinou rychlost tání, jiný průměr hoření nebo některé kombinace k sobě prostě nejdou.

Každý výrobce by měl testovat svoje svíčky tak, aby měla hezký plamínek a dostatečně roztála vosk. U nás testujeme každý nový produkt, občas s tím máme velké bolístky na srdci, ale výsledek pak stojí za to. :)

 

sojove svicky vyroba

 

 

 

Recyklace a využití prázdné skleničky

Nakonec se dostanete k tomu, že je vaše celá svíčka vyhořelá, a říkáte si, co teď? Skleničku vůbec nemusíte vyhazovat, ale můžete ji využít dál ke zvelebení svého domova nebo zahrádky.

Můžete ji využít například jako malý květináč pro okrasné rostliny nebo bylinky. Také se hodí jako kuchyňský pomocník - nádoba na koření, sůl či třeba cukr.
Skleničku si můžete také vyzdobit barvami nebo třeba přírodninami a použít ji v pracovně jako stojánek na tužky nebo kancelářské drobnosti. 

Zpět do obchodu